CitiVerse – workshop tisdag 23 april kl 15-17

CitiVerse – workshop tisdag 23 april kl 15-17

Interoperabilitet: “Förmåga att multinationellt kunna fungera effektivt tillsammans. Skall kunna ske genom att tjänster utbytes mellan och utnyttjas av system, militära enheter eller militära styrkor. Uppnås genom en internationell standardiseringsprocess.” 
Källa: Wikipedia, Svenska Försvarsmaktens Högkvarter
.

Välkommen till en samtalsserie som ger dig möjlighet att nätverka, dela idéer och få insikt om digitala tvillingar i den kontext EU föreslagit – CitiVerse.

Program

15.00  Inledning
Nationell hubb för digital tvilling och DTSC.

15.10 CitiVerse
Tobbe Lahrin, Lahrin i Hajstorp AB, introducerar CitiVerse och hur detta begrepp hänger ihop med det internationella arbetet, European Dataspaces, interoperabilitet, MIMs och Internet of Things.

15.30  Introduktion till workshop
Hur kommer vi vidare mot CitiVerse från där vi är idag?

  • Peter Westerdahl med kollegor från Norrköping och Linköping introducerar Norrköpings Digitala tvilling och hur de kan arbeta lokalt med CitiVerse i denna kontext. De visar några exempeldemonstratorer: tågstation, hamnområde och museibyggnaden Visual Sweden.
  • Ängelholms stad visar upp sin Citimodell samt ett par exempel tillsammans med Miso Iric, Nicolas Waern och representanter från kommunen. I samband med detta visar arkitekt Jonas Wahlberg, BIM-specialist på enheten Investering på Trafikverket, hur Trafikverketsskolan kan göras till en lokal digital tvilling som kan besökas i Ängelholms Citimodell.
  • Anton Gustavsson, RISE och Mikael Spuhl, 3D Interactive visar hur Vision Kista och Gamla stans modell i Stockholm kan bli en del i den nationella satsningen på CitiVerse. Den gamla byggda staden möter Sveriges Silicon Valley.

16.00  Workshop i utbrutna zoom-rum
För att omsätta inledningen till konkreta frågeställningar för workshopen kan följande diskuteras:

  • Hur ser tidsperspektivet ut? Vad gör vi i närtid och vad måste vi göra på längre sikt?
  • Hur kommer vi från Visualisering i 3D-miljö till interoperativilitet och sammanvävning av våra 3D-miljöer och IoT?
  • Hur kan vi integrera CitiVerse med befintliga digitala tvillingar och datamängder, alltså städernas digitala tvillingar, för att skapa en sammanhängande och interaktiv miljö?
  • På vilket sätt kan lokala projekt som Ängelholms stadsmodell, Norrköpings och andra kommuners digitala tvillingar samt Trafikverkets utbildningscenter anpassas och utvecklas för att demonstrera CitiVerse-konceptets möjligheter?
  • Hur kan vi skala upp och utvidga användningen av CitiVerse till nya områden, som att inkludera Gamla stans modell och Vision Kista?
  • Vilka partnerskap kan vi få till och vad är nyckeln till framgång?
  • Hur kan fortsatt och långsiktigt arbete mot CitiVerse finansieras?

16.30 Frågestund
En öppen diskussion där deltagarna har möjlighet att dela med sig av frågor, erfarenheter samt funderingar om nästa steg.

16.50 Nästa steg och tack för idag

Zoomlänk till mötet
https://us02web.zoom.us/j/84168749609?pwd=bDhQbVVmeGRUTU4yWFhIRjFXYk1Bdz09

Arrangörer: Digital Twin Sustainable Cities Insamlingsstiftelse i samverkan med Nationell hubb för digital tvilling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.