CitiVerse – workshop #7 torsdag 5 december kl 13-15

CitiVerse – workshop #7 torsdag 5 december kl 13-15

Hur bygger vi en obruten digital leveranskedja, Digital Supply Chain, som möjliggör spårbarhet och cirkularitet genom hela byggprocessen?

Program

13.00 Inledning
Nationell hubb för digitala tvillingar, CitiVerse och Standarder & Plattformar.
Henric Millde, DTSC

13.10 Tekniktillämpningar, utbildning i installations- och fastighetsbranschen
Gösta Körlof, Installationsbranschens utbildningsbolag INSU

13.20 Publika BIM-modeller för utbildning och forskning inom samhällsbyggnadssektorn
Adam Goczkowski, Visuma

13.30 Från BIM till BOM

  • Building Information Model, BIM, och Bill of Material, BOM. Här beskrivs teknikperspektivet, arbetet med teknikplattformen och det som är kopplat till flödet av material och resurser i bygglogistikkedjan samt hur arbetet med standardisering, exempelvis PEPPOL, driver branschens utveckling.
    Rikard Larsson, Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard, BEAst
  • Verksamhetsperspektivet innebär en plattform för samverkan och kopplingen till flödet av material och resurser i bygglogistikkedjan. Hur får vi till utrullning på bredd? Hur kan utvecklingen skalas och accelereras för att möta krav på hållbarhet i tillväxt och städer?
    Anders Forsberg, DTSC

14.00 Workshop med arbetsgrupper i utbrutna zoom-rum

Problematisering för denna workshop:
Livscykelperspektivet handlar om en transparent process i flera faser och nivåer – från tidig planering med design och kalkyl, projektering och byggnation till förvaltning, underhåll, rivning och slutligen återbruk. Materialflöde och logistik har en central roll i en väl fungerande modell och i verkligt flöde. Samtidigt ska en underliggande affärsprocess speglas i en digital leveranskedja.

Ett brett genomslag för en ny branschpraxis – gemensam digital standard för datadelning – är efterlängtat. Det skulle möjliggöra effektiv spårbarhet av materialflöden, effektivare logistik och transporter, vilket minskar klimatpåverkan och ökar möjligheter att återvinna. Det skulle stärka byggbranschens förmåga att agera hållbart och transparent samtidigt som konkurrenskraften ökas.

För att möta utmaningarna har aktörer som Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard, BEAst, arbetat fram standarder för en digital leveranskedja, Digital Supply Chain, vilket ska skapa spårbarhet och transparens i hela byggprocessen. Med nya krav på klimatdeklarationer och livscykelanalyser är beställare och byggherrar nyckelspelare tidigt i värdekedjan. Digitala arbetssätt behöver spridas, implementeras och uppskalas snabbt. Naturvårdsverket, Trafikverket och andra myndigheter spelar en avgörande roll i att samla in miljödata.

Så hur kan vi skapa en fungerande digital infrastruktur som säkerställer spårbarhet och cirkularitet och gör byggbranschen till en drivkraft för innovation och hållbart byggande?

Frågeställningar:

  1. Hur bygger vi en obruten digital leveranskedja, Digital Supply Chain, som möjliggör spårbarhet och cirkularitet genom hela byggprocessen?
  2. Hur kan branschgemensamma metoder som BEAst och BIM användas för att underlätta integration mellan olika aktörer och system?
  3. Vilka krav och incitament kan få beställare och entreprenörer att driva på utvecklingen av digitala arbetssätt i byggbranschen?
  4. Hur kan byggherrar och beställare ställa krav som främjar användning av digitala verktyg och standarder för hållbart byggande?
  5. Vilka informations- och utbildningsinsatser krävs för att sprida kunskapen om BEAst och digitala arbetssätt till fler aktörer i branschen?

14.30 Frågestund
En öppen diskussion där deltagarna har möjlighet att dela med sig av frågor, erfarenheter samt funderingar om nästa steg.

14.55 Tack för idag, så arbetar vi vidare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.