CitiVerse – workshop #5 torsdag 31 oktober kl 13-15

CitiVerse – workshop #5 torsdag 31 oktober kl 13-15

Nu tar vi fram 3D-modeller, ritningar och beskrivningar för utbildning och forskning inom byggteknik.

Välkommen till en samtalsserie som ger dig möjlighet att nätverka, dela idéer och få insikt om digitala tvillingar i den kontext EU föreslagit – CitiVerse.

Program

13.00 Inledning
Nationell hubb för digitala tvillingar, CitiVerse och Standarder & Plattformar
Joakim Eriksson, RISE, Torbjörn Lahrin i Hajstorp AB och Henric Millde, DTSC

13.15 Publika BIM-modeller för utbildning och forskning inom samhällsbyggnadssektorn
Adam Goczkowska, Visuma och Jenni Wahlstrand, Archinova

13.30 Total BIM genom hela livscykeln
Loke Flodqvist, Nordic BIM Group

13.45 Spårbarhet och cirkularitet i byggbranschen
Björn Nordin, Svensk Form

14.00 Workshop i utbrutna zoom-rum

För att omsätta workshoppens inledning till konkreta frågeställningar kan förslagsvis dessa frågor diskuteras:

• Hur bygger vi en svensk modell för att skaffa oss gemensam kunskap och en gemensam målbild?

• Hur ser höstens önskemål för workshops/seminarier ut?

• Vad kan arbetsgrupperna fokusera på för att bygga vidare på den svenska modellen?

I dagens byggbransch är det vanligt att projektinformation och 3D-modeller ligger under sekretess av affärs- och konkurrensmässiga skäl. Det resulterar i en brist på tillgängliga 3D-modeller, ritningar och beskrivningar för utbildning och forskning inom byggteknik, vilket begränsar utvecklingen av nya metoder och innovationer inom området. Forskningsprojekt inom byggteknik möter liknande hinder då det saknas tillgängliga 3D-modeller som kan användas för att testa och utveckla metoder och tekniker.

Dessutom saknas praktiska tillämpningar och exempel på flera olika standarder och projekteringsföreskrifter som BEAst, BIP-koder, CoClass, BSAB, som är tillgängliga för branschen.

Genom att skapa detaljerade och autentiska 3D-modeller för arkitektur, konstruktion, el, ventilation, vatten, sanitet och landskap möjliggörs en mer realistisk och effektiv inlärnings- och forskningsmiljö för studenter och forskare samt yrkesverksamma inom byggbranschen.

Varje 3D-modell kommer att utvecklas med hänsyn till branschstandarder och verkliga byggprojekt för att säkerställa autenticitet och användbarhet. Ambitionen är att generera olika typer av underlag från dessa 3D-modeller, inklusive ritningar, beskrivningar och IFC-modeller, vilka kommer att vara fritt tillgängliga för utbildnings- och forskningsändamål.

En viktig del är att samarbeta med utbildningsinstitutioner och forskningsprojekt för att integrera 3D-modellerna i deras läroplaner och forskningsarbete.

13.30 Frågestund
En öppen diskussion där deltagarna har möjlighet att dela med sig av frågor, erfarenheter samt funderingar om nästa steg.

14.50 Nästa steg och tack för idag

Zoomlänk till mötet
https://us02web.zoom.us/j/87092202820?pwd=WWqcZaXceYHXfvesbOyDGpBJLuutIU.1

Arrangörer: Digital Twin Sustainable Cities Insamlingsstiftelse i samverkan med Nationell hubb för digital tvilling samt Arbetsgruppen Standarder och Plattformar.